„… co říká, bude to mít.“ Marek 11:23

Jestli chceš překonat beznaděj, potřebuješ dělat dvě věci:
1) Říkat správná slova. Jednou z hlavních příčin beznaděje je negativní samomluva. Martyn Lloyd-Jones, jeden z nejlepších britských kardiochirurgů, ve své knize Duchovní deprese napsal: „Většina našeho neštěstí v životě je způsobena tím, že nasloucháme sami sobě, místo abychom k sobě mluvili.“ Měl tím na mysli, že dovolujeme, aby naše myšlení ovlivňovaly negativní myšlenky z minulosti, místo abychom si aktivně říkali dobré věci, které nám pomohou myslet pozitivněji (viz Filipským 4:8). Ježíš řekl: „Amen, pravím vám, že kdo řekne této hoře: ‚Zdvihni se a vrhni se do moře‘ – a nebude pochybovat, ale bude vě?it, ?e se stane, co ??k?řit, že se stane, co říká, bude to mít“ (Marek 11:23). Slova mají moc, mohou posílit buď tvé obavy, nebo tvou víru. Je jen na tobě, co si vybereš.
2) Udržovat si správná očekávání. Duchovní J. Wallace Hamilton jednou poznamenal: „Život každého člověka je jako deník. Člověk by do něho chtěl zapsat určitý příběh, ale pak je nucen napsat jiný.“ Neověřil sis to vlastní zkušeností? Život se často vyvine jinak, než sis plánoval. Je tu ale dobrá zpráva: Příběh, který píšeš, může být ve skutečnosti lepší než ten, který sis představoval, jen musíš mít správná očekávání. Bill a Gloria Gaitherovi napsali povzbudivý text písně: „Očekávám nevyhnutelný, nadpřirozený Boží zásah. Očekávám zázrak!“
Co očekáváš ty? Než si na tu otázku odpovíš, vezmi si do ruky Bibli, podívej se, co ti Bůh zaslíbil, a pak se o to přihlas!