„Chválívám tě sedmkráte za den…“ Žalm 119:164

Špatný postoj je jako píchlá pneumatika – dokud ji nevyměníš, nikam se nedostaneš. Jen málo věcí v životě je důležitějších než tvůj postoj. Zde jsou čtyři způsoby, jak si ho udržet správný:
1) Uvědom si, že svůj postoj musíš neustále upravovat. Vše, co neudržuješ, se nakonec pokazí. Čím silněji jsi náchylný k pochybám a negativismu, tím více na tom budeš muset pracovat. Začni proto každý den kontrolou svého postoje a v průběhu dne dávej pozor na signály, které tě varují, když si nepočínáš dobře.
2) Modli se, protože pro udržení dobrého postoje budeš zajisté potřebovat Boží pomoc. Bible říká: „Důvěřuj Hospodinu a čiň dobré; přebývej v zemi a pěstuj poctivost. Měj rozkoš z Hospodina – on naplní prosby tvého srdce. Uval na Hospodina svou cestu a důvěřuj mu, on bude jednat“ (Žalm 37:3-5, ČSP).
3) Hledej, co je dobré, a najdeš to. Matka Tereza od těch, kdo s ní pracovali v kalkatských slumech, vyžadovala dvě věci: touhu pracovat a radostný přístup. Přemýšlej: Když ona mohla být radostná uprostřed umírajících a chudých, určitě můžeš být radostný i ty!
4) Hledej věřící lidi a trav s nimi čas. Kde je najdeš? Najdeš je, jak se vznášejí nad pochybovači jako orli. Pokud máš špatný den, přidej se k nim a „zařaď se“ za ně, jako to dělají závodníci. Když se dostanou do potíží oni, předjeď je a usnadni zase cestu ty jim. David se sedmkrát za den zastavil, aby chválil Boha. Dokážeš si představit, co by něco takového udělalo s tvým postojem?