„… ale k slávě Boží… Jan 11:4

Na příběhu Lazara si všimni, že:
1) Bůh má v mysli plán, který zatím nevidíš. Proč Ježíš čekal čtyři dny, když slyšel, že je Lazar mrtev, než šel navštívit jeho rodinu? Bůh někdy čeká proto, aby tvá víra byla posílena. Ježíš řekl: „A jsem rád, že jsem tam nebyl, kvůli vám, abyste uvěřili“ (Jan 11:15). Krize v životě přicházejí a odcházejí. Tvá další krize bude jiná než ta předchozí, co ale musí zůstat pevně stát, je tvá víra. A někdy Bůh čeká proto, aby byl oslaven. Farizeové věřili, že duch opouští tělo čtvrtý den. Kdyby Ježíš zasáhl dříve, mohli by říct: „On ve skutečnosti nebyl mrtvý.“ Proto Ježíš řekl: „Ta nemoc není k smrti, ale k slávě Boží…“ (Jan 11:4). Teprve při pohledu zpět vidíš, jak v dané situaci působila Boží moudrost a vůle.
2) Bůh tě donutí zabývat se problémy, které ses snažil zamést pod koberec. „Ježíš řekl: ‚Zvedněte ten kámen!‘ Sestra zemřelého, Marta, mu řekla: ‚Pane, už je v rozkladu, vždyť je to čtvrtý den‘“ (Jan 11:39). Modlíš se za odpověď v určité oblasti, zatímco ti Bůh říká, abys odvalil kámen a vyřešil problém, který jsi pohřbil v jiné oblasti? Pokud tě srdce neobviňuje, máš svobodný přístup k Bohu (viz 1. Janova 3:21-22) a tvé modlitby budou vyslyšeny.
3) Bůh tě učiní příkladem své milosti. Představ si Lazara po jeho vzkříšení. Aniž by promluvil jediné slovo, jeho život všem oznamoval, že Ježíš je Pán. Totéž může platit i o tobě. Bůh tě vykoupil a pozvedl, abys byl svědectvím o jeho milosti.