„I teď ale vím, že o cokoli Boha požádáš, to ti Bůh dá.“ (Jan 11:22, B21)

Z příběhu o Ježíšovi a vzkříšení Lazara z mrtvých se můžeme naučit ještě další tři důležité věci:
1) Bůh může obnovit, cokoli jsi ztratil. Jedno z velkých zaslíbení Písma je, že Bůh může nahradit tvé roky, o něž jsi přišel (viz Joel 2:25). Vyznávej toto zaslíbení, vrať se tam, kde jsi toho tolik ztratil, a požádej Boha o nápravu a obnovení. On to udělá.
2) Ať už jsi svázán čímkoli, Bůh je mocen tě osvobodit. „Když to řekl, zvolal mocným hlasem: ‚Lazare, pojď ven!‘ Zemřelý vyšel, měl plátnem svázány ruce i nohy… Ježíš jim řekl: ‚Rozvažte ho a nechte odejít!‘“ (Jan 11:43-44). Boží moc je stále větší než jakýkoli zlozvyk, závislost nebo okolnost, které tě svazují. I když tomu tvoje mysl plně nerozumí, odpověz Bohu vírou. Modli se spolu se žalmistou: „Dej mi rozum a budu tvůj Zákon zachovávat, budu se ho držet celým srdcem. Veď mě po cestě svých přikázání, oblíbil jsem si ji“ (Žalm 119:34-35). Když se budeš modlit tuto modlitbu, tvá víra poroste a okolnosti, které se ti nyní zdají nepřekonatelné, se díky Boží moci změní.
3) Jakkoli špatně se cítíš, Bůh ti rozumí. O Lazarově pohřbu čteme: „Ježíšovi vstoupily do očí slzy. Židé říkali: ‚Hle, jak jej miloval!‘“ (Jan 11:35-36). Tento příběh dokazuje, že sloužíme Bohu, který nejenže vrací zpět to, co jsme ztratili, ale záleží mu na tom, čím procházíme (viz Židům 4:15). Pokud dnes prožíváš bolest, obrať se k němu a dovol mu, aby ti pomohl.