„Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé.“ Žalm 127:1

Nikdo neví o manželství více než Bůh. Nejenže ho vymyslel, dal také dohromady první pár. A jeho Slovo říká: „Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé“ (Žalm 127:1). Obraťme se tedy k jeho Slovu a podívejme se, jakou pomoc nabízí vašemu manželství:
1) Buďte ochotni nechat si poradit. Šalomoun řekl: „Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost“ (Přísloví 13:10). Proto požádej o pomoc důvěryhodného přítele nebo poradce dříve, než se hádka dostane do patové situace a z patové situace se stane krize se vším všudy. Vyžaduje to pokoru, bohatě se to ale vyplácí.
2) Nepřestávejte spolu mluvit. Tobě se možná něco zdá být zřejmé, nepředpokládej ale, že tvůj partner dokáže číst tvé myšlenky. A neuchyluj se k „tiché domácnosti“. Řekni svému protějšku, co tě trápí, i když to bude znamenat vyvolání sporu. Když jsou ti věci natolik jedno, že se sporům vyhýbáš, rychle dojde k jejich rozpadu.
3) Udržujte svou lásku naživu. Budování pevného manželství znamená znovu a znovu se zamilovávat do téže osoby. Pavel napsal: „… aby se vaše láska ještě víc a více rozhojňovala a s ní i poznání a hluboká vnímavost…“ (Filipským 1:9). Nelze uniknout manželskému stresu, můžete ho ale zvládat tím, že si naplánujete odpočinek od každodenní rutiny. Jděte spolu na procházku, podívejte se na film, který vás oba baví, zajděte na kávu, dělejte cokoli, co vás znovu spojí. A řekněte svým dětem, že věnujete čas tomu, abyste byli spolu. Nejenže se naučí to ocenit, později jim to také pomůže vybudovat vlastní dobré manželství.