„Všechno má určenou chvíli…“ Kazatel 3:1

Když na pracovišti dochází k nějakým změnám, cítíme se často ohroženi. Zvykli jsme si na své spolupracovníky a šéfy, chceme, aby zůstali na svém místě, zůstali stejní a nechtěli po nás více, než jsme jim dávali dosud. Ve své touze po stabilitě, bezpečí a předvídatelnosti se neumíme připravit na nestabilitu, nejistotu a překvapení. Jak ironické!
Kdybychom byli ochotni přizpůsobit svá očekávání a být realističtější, nebyli bychom tak traumatizováni, když přijde změna. A ta může přijít ze dne na den. Může to být ztráta rodiče, práce nebo zdraví. Změna je jedinou životní konstantou. Přitom má potenciál tě posunout k lepšímu, nebo tě srovnat se zemí jako parní válec. Volba je na tobě. „Všechno má určenou chvíli…“ (Kazatel 3:1). Pravdou je, že Bůh je jedinou bezpečnou kotvou tvého života, takže pokud jsi moudrý, vybuduješ si s ním pevný vztah. Nakonec ti nikdy nedovolí, abys byl závislý na něčem jiném než na něm.
Přečti si Elijášův příběh: „A havrani mu přinášeli chléb i maso … a z potoka pil. Uplynula řada dnů a potok vyschl, protože v zemi nenastaly deště“ (1. Královská 17:6-7). Elijáš možná zpanikařil, ale Bůh ne. „I stalo se k němu slovo Hospodinovo: ‚Vstaň a jdi do Sarepty, … a usaď se tam. Hle, přikázal jsem tam jedné vdově, aby tě opatřovala potravou‘“ (1. Královská 17:8-9). Všimni si, co Bůh použil, aby Elijáše zaopatřil: havrany, potok a chudou vdovu. Takže se raduj ze své práce, vynikej v ní, ale spoléhej jen na Boha!