„Nechť Pán dá bohatě růst vaší vzájemné lásce…“ 1. Tesalonickým 3:12

Jedna z nejúspěšnějších amerických telefonních společností vytvořila televizní reklamu se sloganem „Už mě slyšíte?“ Je na ní muž, který telefonuje, ale člověk na druhém konci ho neslyší. Takže se opakovaně ptá: „Už mě slyšíte?“ Reklama měla sdělit, že tato konkrétní telefonní společnost poskytuje signál vysoké kvality a nepřerušuje hovory.
Když ti vypadne hovor, poznáš to. Jaká je tvá bezprostřední reakce? Rozmrzelost? Frustrace? Zlost? John Maxwell ve své knize Každý komunikuje, málokdo naváže spojení píše: „Když komunikuji s lidmi, poznám, zda jsem navázal spojení, podle toho, zda vnímám nějaké další úsilí; zda lidé dělají něco navíc. Může to být nevyžádané ocenění – říkají pozitivní věci, neskrývaná otevřenost – projevují důvěru, ochotnější komunikace – snáze se vyjadřují, příjemné zážitky – mají dobrý pocit z toho, co dělají, emoční pouto – projevují spojení na emocionální úrovni, pozitivní energie – jejich emocionální ‚baterie‘ jsou nabité tím, že jsme spolu, … bezpodmínečná láska – přijímají bez výhrad. Kdykoli komunikuji s lidmi a vnímám tyto signály, vím, že jsme navázali spojení. Naučil jsem se, co je k navázání spojení potřeba, a umím posoudit, kdy se mi to daří.
A jak jsi na tom s navazováním spojení ty? Když komunikuješ mezi čtyřma očima s někým, kdo je pro tebe v životě důležitý, vnímáš tyto signály? Jestliže ti dnes navazování kontaktů s druhými moc nejde, můžeš se to naučit a zítra v tom být lepší.“
Nejprve však musíš mít o člověka, s nímž se snažíš navázat kontakt, skutečně zájem. Proto Pavel napsal: „Nechť Pán dá bohatě růst vaší vzájemné lásce…“ (1. Tesalonickým 3:12).