„Dobrota a milosrdenství mě budou jistě provázet po všechny dny mého života. Po dlouhé časy se budu vracet do Hospodinova domu.“    Žalm 23:6, ČSP

Žalmista nepoužívá slova jako možná, snad, pravděpodobně, doufejme. On říká: „Jistě“. „Jistě“ znamená určitě. Absolutně bez pochybností! V životě je mnoho věcí, jimiž si nemůžeš být jistý. Jdeš na pravidelnou prohlídku a dozvíš se, že máš zhoubný nádor. Pracuješ roky v jedné firmě a věříš, že máš jistou práci, pak ale přijde propouštění a tebe vyhodí. Modlíš se za své děti, žiješ příkladný život, učíš je, co je správné, a pak se najednou ocitneš na policejní stanici a snažíš se je dostat z vazby, protože právě byly zatčeny za řízení v opilosti nebo držení drog.
Jako vykoupené Boží dítě si můžeš být jistý dvěma věcmi: Boží dobrotou a jeho milosrdenstvím. Jaká je tvá představa o Bohu? To je velmi důležitá otázka, takže se zamysli, než na ni odpovíš. Tvá představa o Bohu určuje, jakou k němu budeš mít důvěru. David měl k dokonalosti daleko. Některé jeho skandály by zaplnily titulní stránky bulvárních časopisů. Nikdy ale nepochyboval o Boží dobrotě a jeho milosrdenství k němu: „Teď vím, že Bůh je při mně!“ (Žalm 56:10).
Bůh řekl: „Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu“ (Židům 13:5). Jeho dobrota zaručuje, že každá tvá potřeba bude naplněna, a jeho milosrdenství je zárukou, že každý hřích, který spácháš může být odpuštěn. Stejně jako pastevečtí psi přivádějí zaběhnuté ovce zpět do ovčince, tak tě Boží dobrota a milosrdenství pokaždé přivedou zpět do jeho laskavé náruče.