„Ulehneš-li, nebudeš se strachovat, ulehneš a příjemný bude tvůj spánek.“ Přísloví 3:24

Bůh nám dal do těla zvláštní spouštěče, abychom věděli, kdy je čas opustit vědomí. A moudří těmto signálům naslouchají. I takoví lidé, jako byli Albert Einstein, Thomas Edison a Winston Churchill, si dopřávali krátké zdřímnutí.
To, že ti kolem druhé hodiny odpoledne klesají víčka, má svůj důvod. Zvedací svaly, které se neustále stahují, aby udržely tvá víčka otevřená, se unaví a prosí o pauzu. Chemická látka zvaná adenosin, která se tvoří v mozku během bdění, se nahromadí a způsobí, že se cítíš ospalý. Následkem toho tělo zatouží po spánku, aby se mohl adenosin rozptýlit, což vede k okamžité úlevě. Studie publikovaná v časopise Annals of Internal Medicine (Anály interní medicíny) potvrzuje, že lidé, kteří si třikrát v týdnu během dne alespoň třicet minut zdřímnou, mají nižší pravděpodobnost, že zemřou na srdeční chorobu. A další výzkumy naznačují, že zdřímnutí může zlepšit kreativitu a paměť. William Fishbein, který se zabývá kognitivní neurovědou, říká, že během krátkého spánku náš mozek často nepřestane pracovat a řeší problémy nebo přichází s novými nápady. To pomáhá vysvětlit, proč Mozart tvrdil, že skládá hudbu ve snu.
Studie rovněž ukazují, že trocha spánku navíc pomáhá s udržením hmotnosti. To znamená, že zdřímnutí ti může pomoct zhubnout! Gherlin, hormon produkovaný v našich střevech a žaludku, nám signalizuje, že máme hlad a je spouštěčem chutí na sladké, na slané i škroby, tedy na všechny ty nezdravé věci! Když ale více spíme, naše tělo ukládá méně gherlinu, takže naše touha po nezdravém jídle se zmenší. V Písmu vidíme, že Ježíš nejenže sám často odpočíval, ale také povzbuzoval své učedníky, aby ho následovali. Takže si zkus také zdřímnout.