„Bázeň před Hospodinem přidává dnů…“ Přísloví 10:27

Tajemství dobrého stárnutí spočívá v těchto věcech: zůstávat mladý v srdci, zůstávat blízko Bohu a zůstávat zaměstnaný životem. Tvým problémem není zrcadlo, ale skutečnost, jak se vidíš. Všiml sis, jak mladě někteří starší lidé vypadají a jak staře vypadají jejich vrstevníci? Odpovědí není hledání nepolapitelné fontány mládí, ani vzdávání se času nebo osudu. Raději udělej tyto dvě věci:
1) Buď realista! Nic není hloupějšího než žena, která se snaží vypadat jako někdo, kým nebyla po desetiletí – snad jen starší muž v nezapnuté košili s blýskavými šperky, který se snaží znovu vytvořit „sexy image“ ztraceného mládí. Když jsi spokojený se svým věkem a stádiem svého života, ostatní budou také spokojeni. Šalomoun poukazuje na to, že věk ubírá sílu, kalí vize, povoluje svaly, znehybňuje klouby, bělí vlasy atd. (viz Kazatel 12:1-5). Vitamíny, cvičení a správný přístup pomohou, ale musíš být realista kvůli tomu, abys zvládnul stárnutí s důstojností.
2) Nepřestávej dávat. „Pouštěj svůj chléb po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš. Rozdej svůj díl mezi sedm, ba i osm…“ (Kazatel 11:1-2).
Nepřestávej investovat energii a zdroje do Božího království, protože si myslíš, že je čas, aby to převzali mladí. Pokud to uděláš, usadí se u tebe osamělost a deprese, a nemoc a smrt budou brzy následovat. Když zavřeš dveře, zatáhneš závěsy a izoluješ se, pak jsi starý v jakémkoliv věku. Ale když zůstaneš v hlavním proudu, budeš se dávat Bohu a druhým, zůstaneš mladý po celý svůj život!