„Snášejte se navzájem a odpouštějte si…“ Koloským 3:13

Byl jsi někdy v prodejně levného zboží, kde je zboží označeno visačkou „s drobnou vadou“ nebo „k prodeji tak, jak to je“? Neřeknou ti, kde je závada. A když to koupíš, nemůžeš to vrátit. Pro případ, že sis nevšiml, buď si jistý, že my všichni žijeme ve světě, kde věci jsou „tak, jak jsou“. Je to směs silných i slabých stránek, dobrých vlastností i neřestí, že? Pokud hledáš dokonalost, tak jsi ve špatném „obchodě“. Jaká je hlavní myšlenka? Je to toto: pokud chceš mít s někým opravdu dobrý vztah, jediným způsobem, jak to udělat, je milovat a přijímat toho druhého „takového, jaký je“.
Nevěř mýtu, že většina lidí je „normálních“, až na ty, kteří patří do tvého života. Základem této myšlenky je, že vztahy jsou nekonečné pokusy napravovat druhé, kontrolovat je nebo předstírat, že jsou někým, kým nejsou. Thomas Merton řekl: „Láska znamená dovolit těm, které milujeme, být zcela sami sebou a neformovat je tak, aby zapadali do naší představy o nich. Jinak milujeme pouze odraz nás samých, který vidíme v nich.“
Typickým znakem duchovní dospělosti je uznání, že nikdo není dokonalý, a závazek milovat je navzdory tomu. Pavel píše: „Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy“ (Koloským 3:13). Milovat někoho takového, jaký je, znamená zaměřit se jako na silné oblasti a podporovat ho v oblastech, kde zápasí. „A co jeho vady?“ řekneš. „…vždyť láska přikryje množství hříchů“ (1. Petrova 4:8).