„Člověk uvažuje v srdci o své cestě, ale jeho kroky řídí Hospodin“ Přísloví 16:9

Vzpomínáš si, že jsi potřeboval automapu, když jsi jel na výlet? Teď si ve svém autě jenom naprogramuješ svůj cíl cesty do GPS navigace a ta ti řekne, kde a kdy máš odbočit, jak je to daleko k nejbližší benzínové pumpě a kdy do cíle přijedeš. Žádné domněnky, zmatek nebo špatná rozhodnutí; jenom si vyber tu nejkratší a nejrychlejší trasu a GPS tě tam dovede. Jako následovník Krista máš GPS od Boha, což je Duch Svatý. On vybírá trasu a čas a zaručuje, že se dostaneš do svého místa určení. Když Mu budeš naslouchat, naučíš se čtyři cenné lekce. Podívejme se na ně:
1) Naučíš se být závislý raději na Bohu než na sobě. V případě, že znáš všechny zvraty a zatáčky v životě, vede tě to k tomu, abys jednal, aniž by ses radil s Bohem. Samson věřil, že „pochopil, jak ten systém funguje“. Když ho Delíla prodala a Pelištejci ho svázali provazy, myslel si, že věci zvládne tak jako vždycky: „Dostanu se z toho jako dosud vždycky a pouta setřesu“ (Soudců 16:20). Žít vítězně ale znamená žít v úplné závislosti na Bohu, ne na sobě. Ježíš řekl: „…beze mne nemůžete činit nic“ (Jan 15:5).
2) Změníš svůj pohled na věc. Možná se vždycky nedíváš tam, kam jdeš, ale vždycky skončíš tam, kam se díváš! Tvůj pohled určuje tvé volby a směr života. Poté, co David draze zaplatil za následování svých nižších pohnutek, změnil svůj pohled a modlil se: „K tobě, Panovníku Hospodine, pozvedám své oči…“ (Žalm 141:8). Tak by ses měl modlit i ty.