„Moudrý shromažďuje rozumnost…“  Přísloví 14:24, přel. z angl.

V Bibli je psáno: „Moudrý shromažďuje rozumnost…“ (Přísloví 14:24, přel. z angl.). Proto se nepřestávej učit. Poznání ve většině hlavních oborů prudce vzrůstá, a pokud nebudeš držet krok, zůstaneš pozadu. Jestliže stále znovu a znovu opakuješ stejné lekce, znamená to, že se nedostatečně učíš. Uč se od těch, kdo uspěli tam, kde chceš uspět ty, abys věděl, co máš dělat a co ne. Americký admirál Hyman Rickover řekl: „Uč se z chyb druhých; nikdy nebudeš žít dost dlouho, abys je udělal všechny sám.“ Proto:
1) Važ si lidí, kteří mají větší zkušenosti a odbornost než ty. Nevyhýbej se jim, ale běž za nimi. Bible nabádá: „Každý ať slouží druhým tím darem milosti, který přijal; tak budete dobrými správci milosti Boží…“ (1. Petrova 4:10). Každý z nás v některých oblastech zápasí; dávej si pozor, aby tvá nejistota nebyla vnímána jako arogance.
2) Staň se dobrým posluchačem. Nepokoušej se na lidi zapůsobit tím, že se budeš snažit být jim intelektuálně roven. Pokud se dostaneš do diskuse, která ti nahání strach, pokládej otázky a mluv jenom o tom, co znáš. Pozorně naslouchej, a až se setkáte příště, budeš si mnohem jistější.
3) Čím lépe se připravíš, tím více příležitostí dostaneš. Nechoď na „hodinu“, pokud jsi neudělal „domácí úkol“. Když tě Bůh začne brát výš, připrav si řeč, šatník a mysl. Poraď se s důvěryhodným přítelem, který ví, jak na tom jsi a kam se potřebuješ dostat. Pokud takového člověka nemůžeš najít, čti, dokud nepochopíš základy. „Král má zalíbení v prozíravém služebníku, kdežto jeho prchlivost dolehne na toho, kdo jedná ostudně“ (Přísloví 14:35). Čím lépe jsi připraven, tím více ti Bůh otevře dveře příležitostí.