„Z vašich úst ať nevyjde ani jedno špatné slovo…“  Efezským 4:29

Bible přikazuje: „Nemluvte vulgárně ani hrubě. Ať všechno, co řeknete, je dobré a ať to pomáhá, aby se vaše slova pro ty, kteří je uslyší, stala povzbuzením. A nepřidělávejte způsobem svého života starosti Duchu svatému“ (Efezským 4:29-30, přel. z angl.).
Nezapomeň, že když kolem sebe kopeš v hněvu, nezraníš jen druhého člověka, ale zarmoutíš i Ducha svatého. Přemýšlel jsi o tom? Jako Kristovi následovníci jsme povoláni snažit se pochopit, co potřebují druzí. To znamená nevytahovat znovu dřívější urážky, neotravovat druhé lidi a nemít netaktní poznámky o něčí váze, barvě pleti, IQ či o jeho tělesných, duševních nebo emočních nedostatcích. Nemluv o věcech, které záležitost zamlžují a brání ti najít řešení. Také nezvyšuj hlas, abys druhého zastrašil nebo jím manipuloval. Bůh tě stvořil se schopností se hněvat, protože dobře zvládnutý hněv může odstartovat dosažení změny a může se stát uzdravujícím lékem. Takže:
1) Hledej řešení, nikoliv „vítězství“. Adresné nadávky a „diagnostikování“ druhých všechno jenom zhoršují. Nezaměřuj se na to, co kdo udělal, ale na to, jak můžete společně dosáhnout řešení.
2) Uznej své chyby a požádej o odpuštění. Přiznání vlastních nedostatků usnadňuje druhému, aby připustil ty své.
3) Přidej uznání. Místo kritiky druhých zkus říci: „Určitě pro tebe nebylo lehké to slyšet. Díky, že jsi mě tak laskavě vyslechl.“
Když se zaměříš na řešení místo na obviňování, poskytneš lidem něco, co je bude v životě povznášet, a ne srážet.