„Jestli je Pán s námi, proč se…toto stalo?” Soudců 6:13 (přel. z angl.)

Před sto lety měly německé exkluzivní továrny speciální místnosti vyhrazené pro výrobu nejjemnějších krajek na světě. Každá místnost byla tmavá, bylo tam pouze světlo dopadající z malého okénka na krajkářovu práci. To proto, že krajky jsou krásnější, když krajkář je ve tmě a jeho práce ve světle. Obvykle jsou Boží záměry zjeveny a Jeho moc patrná v našich nejtemnějších zkušenostech, tehdy, kdy se ptáme jako Gedeon: „Jestliže je Pán se mnou, proč se…toto stalo?” Když věci do sebe nezapadají a nedávají smysl, Boží zaslíbení je: „Tobě dám poklady v temnotě skryté, i sklady nejtajnější a poznáš, že já jsem Hospodin” (Izaiáš 45:3).
Každý dokáže být věrný v dobrých časech, ale stát „v noci v domě Páně” (Žalm 134., přel. z angl.) vyžaduje skutečné odevzdání. George Matheson napsal: „Zůstanu v Božím domě v noci…budu Ho milovat kvůli tomu, kým On je…a toužit ne po daru, ale po Dárci? Když v tom vytrvám…v temnotě noci a budu uctívat, …pak jsem Ho přijal kvůli Jemu samému.” Když Izraelité čelili svému nejtěžšímu úkolu, přecházení Rudého moře, Bible říká: „Celou noc Bůh hnal moře zpět” (Exodus 14:21, přel. z angl.). Přijměte povzbuzení, Bůh pracuje, i když Ho nevidíte.
Koneckonců, jak by nám Bůh mohl dát „píseň v noci” (Job 35.0, přel. z angl.), když by slunce vždycky svítilo? Ježíš řekl: „Co vám říkám ve tmě, povězte na světle” (Matouš 10:27). Na nejtmavších místech v životě s vámi Bůh sdílí věci, které vás posilují a povzbuzují ty, kteří jsou kolem vás.