„Miluj svého bližního jako sám sebe.“ Matouš 22:39

Jedině když budeš milovat sám sebe zdravým způsobem, pak můžeš milovat druhé tak, jak Bůh zamýšlel. Když nemiluješ sám sebe, žiješ v nejistotě a stále hledáš u druhých souhlas. Když ho nedostaneš, tvoje hodnocení sama sebe se scvrkne. Důsledkem je, že žiješ velmi hluboko pod svými možnostmi. Ty jsi ten jediný člověk, od kterého nemůžeš utéci, takže dokud se nenaučíš přijmout sám sebe, budeš nešťastný. Zastav se a zamysli se nad poslední příležitostí, kdy jsi byl s někým, s kým ti nebylo dobře; jaké to bylo?
Ať už to bylo dobré nebo zlé, promítáš do druhých myšlenky a pocity, které máš o sobě. Takže pokud chceš, aby lidé o tobě přemýšleli dobře, měj dobrý názor sám o sobě; takový, který je založený na Božím Slovu a živený zdravými vztahy. Není pochyb o tom, že Bible nás varuje před příliš domýšlivým názorem na sama sebe. Ale nedostaň se do druhého extrému! Žít s neustálým sebeodmítáním, to jsou otevřené dveře pro satana, který vždycky „hledá, koho by pohltil“ (1. Petrova 5:8). Nenahrávej mu!
Pavel píše: „Ve mně nežije nic dobrého, to znamená, v mé hříšné přirozenosti“ (Římanům 7:18, přel. z angl.). Takže dobré hodnoty, které vlastníš, jsou důkazem Božího díla ve tvém životě. Tak si dej pozor na to, abys je poznal. Bible říká: „Tento poklad máme však v hliněných nádobách, aby bylo patrno, že tato nesmírná moc je Boží a není z nás“ (2. Koritnským 4:7). Místo toho, aby ses zaměřoval na své vady a špatné pocity, uvědom si „poklad“ Boží přítomnosti, moci a možností, které přebývají v tobě, a stavěj na tom.