„…Naomi zůstala sama bez svých dvou synů a manžela.” Rút 1:5

Když jejich manželé zemřeli, Naomi, Rút a Orpa prožily jedinečný proces sblížení. Pokud jste nic takového nezažili, je těžké to pochopit. Je to společenství nezaložené na věku, rase, minulosti nebo postavení a sbližuje dohromady nejroztodivnější lidi. Když máte bolest, nehledejte pochopení a podporu od těch, kteří nikdy nebyli ve vaší kůži. Lidé vám nemohou dát, co sami nemají. Často to jediné, co vám mohou nabídnout, je nějaký druh rady, která je neuvážená, a brzy je nepříjemná. A nad to, dokud nezačnete svou bolest chápat a vidět i to důležité a dobré v tom všem, můžete se cítit jako oběť. Ale pokud uvidíte, jak se tu projevuje Boží milost a pokud uvidíte Jeho ruku, můžete jít životem dál: znovu se oženit/vdát, mít další dítě, najít si novou práci, snít další sen, znovu žít.
Charles Spurgeon napsal: „Tak jako si staří vojáci vyprávějí příběhy a porovnávají jizvy, tak i my, až dorazíme do nebeského domova, budeme vyprávět o Boží věrnosti, která nás provedla těžkostmi. A já bych nechtěl, aby se na mě ukazovalo jako na jediného, kdo nikdy nezakusil smutek nebo se necítil jako cizinec uprostřed zasvěceného společenství. Proto se nebojte bitvy, protože brzy dostanete korunu.”
Když se život znenadání změní a vy bojujete o to, abyste se protloukli do dalšího dne, připomeňte si, že nepřítel Bohu neukradl kormidlo. Ne, Bůh si je vědom toho, čím procházíte, a pořád pro vás má plán. Nechte se povzbudit. Prostřednictvím bolesti něco získáte. Vítězství se rodí z boje. Držte se Jeho ruky; On vás tím provede!