„Zasvěť už chlapce do jeho cesty…“ Přísloví 22:6
Říkáte: „Ona je tak poslušná, ale její bratr poruší každé pravidlo,“ nebo: „Naše první dítě je tak pořádné; naše druhé, to je pohroma!“ Děti jsou stvořeny tak, že jsou jedinečné. Vypořádání se s touto realitou je velký úkol pro rodiče. Podívej se na Boží směrnice v Přísloví 22:6.
1) „Zasvěť už chlapce…“. Pozorné, milující, produktivní, šťastné děti se nevyvíjejí samy – jsou trénované. Naše novodobá generace prokázala, že „dítě, ponecháno samo sobě, dělá hanbu svým rodičům“ (Přísloví 29:15, přel. z angl.). Moudří rodiče zvolí směr, kterým má jejich dítě jít, pak ho usměrňují pozitivním povzbuzováním a neustálou disciplínou. Formují postoj a chování svého dítěte ve shodě s Božím Slovem. Šalomounův odkaz v tomto verši ukazuje na dítě před dospíváním, které ještě může být formováno. Když zmeškáš tyto brzké roky tréninku, tvoje práce bude těžší, ale s Boží pomocí to nebude nemožné.
2) „…cestě, po které má jít.“ Slyšel jsi někdy o svárlivém rodičovství? Vzniká tehdy, když se pokoušíš ze svého dítěte udělat někoho, kým nemá být. Tlačit hranaté kolíky do kulatých děr vyvolává vzpouru v odvážných dětech a ničí schopnost podrobit se v poddajných dětech. Tento verš zahrnuje trénování dítěte „způsobem, který je v souladu s jeho individuálním darem nebo sklonem“. Zjisti obdarování svého dítěte, potom ho podle toho směruj. Strkání hranatých kolíků do hranatých děr snižuje odpor, povzbuzuje ke spolupráci a pomáhá rozpoznat Bohem stanovené určení. Když to bude cesta tvého dítěte, ne tvoje, závazně se po ní vydá.
3) „…neodchýlí se od ní, ani když zestárne.“ Když je dítě na místě, které Bůh pro něj určil, nikdo s ním nemusí manipulovat, kontrolovat ho nebo mu vyhrožovat. Je vybavené, tvořivé, stimulované, naplněné a šťastně vyrůstá v „hranaté díře“, kterou Bůh pro ně vytvaroval!