„Jdi k mravenci, lenochu…ať zmoudříš.“ Přísloví 6.6

Když přijde na pracovní morálku: „Jdi k mravenci, lenochu…ať zmoudříš.“ Tito drobní „pracovití obři“ nás učí hodnotné životní principy. Všimněte si na nich tří věcí:
1) Mravenec nemá „žádného dozorce či vládce“ (Přísloví 6:7). Nikdo ho nemusí ráno dostávat z postele nebo přemlouvat, aby s sebou pohnul. Nikdo nedohlíží na jeho práci, ani netlačí na normu kvality. Nikdo nemusí dohlížet na pracovní dobu nebo dohlížet na to, aby začínal přesně, pracoval celý den, nesl jeho tíhu a neskončil dříve. Sám se motivuje a je veden svými vlastními vysokými normami, ne pravidly, nařízeními nebo strachem, že bude vyhozen.
2) „Opatřuje si v létě pokrm, o žních sklízí svou potravu“ (Přísloví 6:8). Zatímco si všichni ostatní stěžují na horko (počasí, ekonomiku, politiku, atd.), pilně pracující mravenec se stále připravuje na budoucnost. I později, během mírnějších teplot v době žní, pokračuje ve shromažďování. Pracuje navzdory podmínkám. Poté, co ostatní zápasí, aby přežili, on má hostinu díky ovoci své práce. „Sleduj a uč se,“ zní Boží rada.
3) Mravenec není náhodný, neorganizovaný tulák, který se potlouká kolem bez cíle a hledá, co by dělal. Ví přesně, k čemu tady je a kde a jak co dělat. Má cíl, zaměření, odhodlání a není k zastavení. Dobrého mravence nemůžete zpomalit! „Zvaž to…a buď moudrý.“
„Ale moje práce nikam nevede,“ řekneš. Dokud jsi v této práci, dělej ji „celým srdcem jako Pánu“ (Koloským 3:23). Pracuj dobře tam, kde jsi, a Bůh tě povýší, takže budeš dělat lepší věci.