„Proč jste tak ustrašení? …“ Marek 4:40

V Markově evangeliu čteme: „Téhož dne večer jim řekl: ,Přeplavme se na druhou stranu!‘ … Tu se strhla velká bouře s vichřicí a vlny se valily na loď, že už byla skoro plná. On však na zádi lodi na podušce spal. Učedníci ho probudí a řeknou mu: ,Mistře, tobě je jedno, že zahyneme?‘ Tu vstal, pohrozil větru a řekl moři: ,Zmlkni, utiš se!‘ I ustal vítr a bylo veliké ticho. Ježíš jim řekl: ,Proč jste tak ustrašení? Ještě nemáte víru?‘ Zmocnila se jich veliká bázeň a říkali jeden druhému: ,Kdo to jen je, že ho poslouchá i vítr i moře?‘“ (Marek 4:35-41).
Zde jsou dvě lekce, které se můžeš naučit pouze v životních bouřích:
1) Musíš věřit tomu, co ti Bůh řekl. Když Ježíš řekl: „Přeplavme se na druhou stranu“, nebyla tam dost velká a děsivá vlna, která by je mohla strhnout a potopit. Co ti Bůh zaslíbil? Když na tom budeš stát, nezabrání to tomu, abys byl vyděšený nebo aby ses promočil, ale zabrání to tomu, aby ses potopil.
2) Musíš si připomínat, kdo je ve člunu s tebou. Když Pán může utišit bouři, může jí i zabránit. Takže když dopustí, abys bouřemi procházel, je to proto, aby ti ukázal, že nemáš takový problém, který by On nemohl vyřešit; že ty můžeš být v té situaci bezmocný, ale On není; a že skrze tuto zkušenost Ho poznáš způsobem, jakým jsi Ho nikdy předtím nepoznal. Tak se dobře nauč tyto lekce a vyjdi z nich na druhou stranu silnější.