„Vy jste sůl země…“ Matouš 5:13

Občas to, co člověk dělá pro druhé, zůstane bez povšimnutí až do doby, kdy už tady není a nedělá to. Tento příběh vyprávěl manžel, který přišel domů z práce a našel dům v naprostém nepořádku. Malé dítě plakalo, hromada špinavého nádobí byla ve dřezu a špinavé prádlo leželo na podlaze. Televize byla puštěná velmi nahlas, postele nebyly ustlané, koberce nebyly vyluxované a večeře nebyla připravená. Když se chtěl dozvědět, co se stalo, manželka mu řekla: „Víš, že se vždycky ptáš, co jsem dělala celý den? No, tak dnes jsem to neudělala.“ Bible říká: „Ale jakž jednomu každému odměřil Bůh a jakž jednoho každého povolal Pán, tak choď“ (1. Korintským 7:17, BK). To neznamená, že bychom neměli usilovat o větší věci. To jenom znamená, že pokud nejsme schopni začít tam, kde jsme teď, nejsme schopni začít vůbec.
Jednoho dne Ježíš uzdravil démony posedlého muže, který prožil roky oddělený od své rodiny. Poté, co byl osvobozen, chtěl putovat s Ježíšem. Ale Ježíš řekl: „Vrať se domů a vypravuj, jak velké věci ti učinil Bůh“ (Lukáš 8:39). Jinými slovy, začni tam, kde jsi, používej to, co máš a dělej to, co můžeš. Bible říká: „Vy jste sůl země…“ Sůl neexistuje sama sobě pro radost. Musí být použita pro něco většího, než je sama, jedině pak naplní svůj účel.
Ale buď opatrný, nebuď hnán sobectvím. Pátrání po smyslu může být zavádějící. Nemůžeš to dělat sám pro sebe, musíš to dělat s Bohem a pro Jeho záměry; pak ti Bůh požehná!