„Zasvěť už chlapce do jeho cesty…“ Přísloví 22:6

Řekneš: „Ona je tak poslušné dítě, ale její bratr poruší každé pravidlo!“ Nebo: „Naše první dítě je tak pořádné, ale naše druhé dítě je skutečná pohroma!“ Děti jsou stvořeny jako jedinečné. Jednání s touto skutečností je pro rodiče velkou výzvou. Podívej se na Boží instrukce v Přísloví 22:6:
1) „Zasvěť už chlapce…“ Pozorné, milující, tvořivé, šťastné děti se nevyvinou – musí být vychovány. Naše generace to dokazuje: „…bezuzdný mladík dělá ostudu své matce“ (Přísloví 29:15). Moudří rodiče nasměrují dítě a potom udržují směr povzbuzováním a vytrvalou disciplínou. Tvarují postoje a chování dítěte v souladu s Božím Slovem. Šalomounův odkaz na dítě v tomto verši Písma naznačuje, že se jedná o malé dítě, které ještě může být formováno. Pokud jsi zmeškal tyto brzké roky výchovy, bude tvá práce těžká, ale s Boží pomocí ne nemožná.
2) „…do jeho cesty…“ Slyšel jsi někdy o „rodičovství v protisměru“? Je to pokus udělat ze svého dítěte něco, čím není a nemá být. Vtloukání hranatých kolíků do kulatých otvorů přitahuje vzpouru v oduševnělých dětech a podrobení se, které ničí tvořivost, v poddajných dětech. Tento verš z Písma obhajuje „zasvěcení“ dítěte „do jeho cesty“ (v souladu s jeho osobním obdarováním nebo sklony). Zjisti obdarování svého dítěte, potom ho podle toho nasměruj. Zasouvání hranatých kolíků do hranatých otvorů snižuje odpor, vyzývá ke spolupráci a uznává Bohem dané určení. Když to bude cesta tvého dítěte, ne tvoje, závazně se po ní vydá.
3) „…neodchýlí se od ní, ani když zestárne.“ Když jsou děti na místě, které Bůh pro ně naplánoval, nikdo jimi nemusí manipulovat, kontrolovat je nebo jim vyhrožovat. Jsou vybavení, tvořiví, odhodlaní, naplnění a šťastně rostou ve „čtvercovém otvoru“, který pro ně Bůh vytvaroval!