„Rodiče jsou pýchou svých dětí.“ Přísloví 17:6 (přel. z angl.)

Slavný autor životopisů Boswell vypráví o dni, kdy ho jeho zaneprázdněný otec vzal na ryby. Později, když četl, co jeho tatínek napsal do svého deníku, byl zdevastován: „Šel jsem rybařit se svým synem; ztracený den!“ Pokud chceš, aby tvé děti byly na tebe pyšné:
1) Chraň je. Ochraňuj je fyzicky, když jsou malé a citově, když dospívají. Uč svého syna vážit si dívek a mluv s chlapci, kteří chodí s tvou dcerou. Dávej pozor na to, co sledují (a ty sleduješ) v televizi, a především dávej pozor na stále nebezpečnější vlivy internetu.

2) Naslouchej jim. Nebuď jako dítě, které řeklo své mamince: „Budu přesně jako můj tatínek, až vyrostu. Moje obočí už srůstá k sobě a když lidé na mě mluví, neposlouchám je.“ Naslouchání buduje celoživotní most k srdci tvého dítěte.

3) Projevuj jim lásku. Nic tolik nebuduje pocit bezpečí a sebehodnoty v tvých dětech, jako když je držíš. Pokud jsi vyrůstal bez projevů lásky, dej si pozor na to, aby tvé děti bez nich nevyrůstaly.

4) Cvič je v kázni. Ale jdi ještě o krok dopředu, buď vzorem v sebekázni ve svém vlastním životě. Nejen napomínej, žij to ty sám!

5) Žertuj s nimi. Ukazuj svým dětem svou světlejší stránku. Nenech se natolik zaměstnat prací nebo ve sboru, že budeš nudný. „Radostným srdcem zkrásní tvář“ (Přísloví 15:13). „Jdi tou cestou.“
Bývalá ateistka Lee Strobel říká: „Když jsem se stala křesťankou, moje pětiletá dcera řekla: „Maminko, chci, aby Bůh pro mě udělal to, co udělal pro tatínka,“ a dala svůj život Ježíši. Učiň Krista atraktivním pro své děti, a ony k Němu budou přitahovány.