„Netrapte se žádnou starostí…“ Filipským 4:6

Obava začíná jako tenký pramínek, potom vytvoří kanál v naší mysli, kterým začnou protékat všechny naše myšlenky. Většina našich obav spadá do tří kategorií:
1) Obava z věcí, kterým všichni čelíme: jako stárnutí, invalidita, důchod, osamění, finanční nejistota, nehody, nemoc, ztráta milované osoby a smrt.

2) Obava z věcí, které všichni musíme dělat: jako činění rozhodnutí, začínání a ukončování vztahů, hubnutí, změny kariéry, dělání chyb.

3) Obava odrážející vnitřní stav mysli. Tyto obavy odhalují, co si myslíme o své schopnosti zvládat věci. Například, strach z odmítnutí může ovlivnit každý vztah ve vašem životě. Kvůli tomu, abyste se vyhnuli zranění, nevpustíte druhé dovnitř, váš svět se zmenšuje a vaše příležitosti pro váš růst jsou omezenější.
Mnohé z našich obav mohou být zredukovány do jedné otázky: „Co když to nebudu schopen zvládnout?“ Tvoje mysl je bitevní pole, kde vítězství se týká výhry nebo ztráty. Proto se zeptej sám sebe: „Měl bych stále obavu, kdybych jistě věděl, že mohu zvládnout cokoliv, co se objeví?“ Odpověď zní „ne“. Obava tě nemůže znehybnit a okrást tě o radost, když víš, že to můžeš zvládnout, ať se stane cokoliv. Řekneš: „To zní příliš jednoduše.“ Nezní, když přivedeš Boha do toho obrazu! Zde jsou dva obavy vylučující verše Písma, na kterých můžeš stát, když přijdou zlé časy:
1) „Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu“ (Filipským 4:13).

2) „Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:6-7).