„…nes ovoce…“ 1. Mojžíšova 1:28 (přel. z angl.)

Když Bůh stvořil člověka, první věc, kterou mu řekl, byla: „…nes ovoce…“ (1. Mojžíšova 1:28, přel. z angl.).
Ježíš si vybírá stejné téma: „…já jsem vyvolil vás…abyste šli a nesli ovoce a vaše ovoce aby zůstalo…“ (Jan 15:16). Slovo „zůstalo“ znamená, že by ses měl zaměřit na svůj charakter, na své věčné odměny a budování Božího království, ne svého vlastního krátkodobého prospěchu. Ježíš také řekl: „Každou mou ratolest, která nenese ovoce, odřezává…“ (Jan 15:2).
Zeptáš se: „Znamená to, že ztratím své spasení?“ Ne, On mluvil o větvích „v Něm“, které umožňují být věřící, ale nenést ovoce . Řecké slovo pro „odřezávat“ je airo, což doslova znamená „zvedat“. Nové větve mají sklon plazit se po zemi. Ale tam nenesou ovoce. Když začne pršet, jsou zabahněné a plesnivé, nemocné a neplodné. Zahodí je tedy vinař pryč? Ne, na to mají příliš velkou cenu.
On projde svou vinicí s kyblíkem vody, najde spadlé větve, zvedne je ze špíny a umyje. Pamatuj na Jeho slova: „Vy jste již čisti pro slovo, které jsem k vám mluvil“ (Jan 15:3). Když byly umyty, zvedne je, připevní k pletivu, pevně je přiváže a ony brzy začnou prospívat a nést ovoce. Proto slovo pro dnešní den je: ať už jsi spadl do špíny nebo ses jenom spokojil s životem pod svými možnostmi, Bůh tě nezahodí. On tě pozvedne, očistí tě a pomůže ti, aby se ti znovu dobře dařilo.