„…kdo mají cvičením své smysly vypěstovány tak, že rozeznají dobré od špatného.“
Židům 5:14

Bible říká, že ti, kdo jsou duchovně zralí, „mají cvičením své smysly vypěstovány tak, že rozeznají dobré od špatného.“ Všimni si, že se tam neříká, že používají své mozky; říká se tam, že cvičením vypěstovali své smysly. To slovo „cvičení“ znamená trénovat , jako když kulturista posiluje svaly. K tomu, abys rozlišoval správně, musíš:
1) Trávit čas meditací nad Písmem.
2) Uvádět do souladu to, co si myslíš, že ti Bůh říká , s tím, co On říká ve svém Slovu.
3) Všímat si a naplňovat podmínky, které souvisí s Jeho zaslíbeními. Slovo Písma, které říká: „Ti, kteří neustálým používáním vycvičili sami sebe“ (přel. z angl.), znamená, že to musíš praktikovat, být ochoten se učit ze svých chyb a růst v této oblasti.
Když potřebuješ vědět, co je pro tebe dobré a co ne, tvůj Duch funguje jako vnitřní kompas; může tě správně vést, když tvůj mozek neví, kudy se dát. Některé věci, kterými ses odmítl zabývat jako předtuchou nebo intuicí , mohly být ve skutečnosti pokusy Božího Ducha zprostředkovat ti odpověď. Ale ty jsi to odmítal, protože to nevypadalo „rozumně“. Jednat v této oblasti vyžaduje víru. Nikdy nebudeš mít skutečnou schopnost rozlišovat, dokud budeš ovládán logickým myšlením. Logické myšlení je výtvorem tvého mozku; schopnost rozlišení je dílem tvého Ducha. Tvůj mozek není schopen pochopit duchovní věci. Takže když tvůj Duch přijde s rozlišením a tvůj mozek se o tom začne dohadovat, nikdy se nedostaneš dopředu. „Přirozený člověk nemůže přijmout věci Božího Ducha…“ (1. Korintským 2:14). Bůh říká: „Jak jsem slíbil, tak to uskutečním…“ (Izaiáš 46:11). Bůh má pro tvůj život plán. K tomu, aby ses ho mohl držet, potřebuješ schopnost rozlišení!