„Lépe dvěma než jednomu…“ Kazatel 4:9

Dne 26. února 1995 Barings, nejstarší banka v Británii, oznámila, že směřuje k bankrotu poté, co přišla o téměř miliardu dolarů. Na konci roku 1994 hlavní obchodník banky Barings v Singapurské kanceláři začal hodně sázet na japonský akciový trh Nikkei. Potom přišla pohroma. Dne 23. ledna 1995 otřáslo Japonskem zemětřesení, trh Nikkei ztratil více než 1000 cenových bodů a banka Barings přišla o mnoho peněz. Ale místo toho, aby obchodník banky v Singapuru odepsal ztrátu, zdvojnásobil svou investici, protože sázel na to, že Nikkei se znovu vzchopí. Ale to se nestalo. Kancelář Barings v Londýně poskytla téměř bilion dolarů na podporu své klesající pozice v investicích v Singapuru. Nakonec Barings vyčerpala svůj kapitál a vyhlásila bankrot.
Takže zde je otázka: Jak mohl osmadvacetiletý obchodník v Singapuru ztratit téměř bilion dolarů a zničit banku starou 233 let? Podle časopisu Time byl problém v nedostatku vykazatelnosti: „Londýn dovolil (obchodníkovi v Singapuru), aby kontroloval obojí, obchodní oddělení i oddělení účetních operací v Singapuru. To je sloučení, které může být – a v tomto případě bylo – nebezpečné. Obchodník, který provozuje svoje vlastní účetnictví, je jako školák, který známkuje svoje vlastní testy. Pokušení podvádět může být nepřekonatelné, především když sázky jsou hodně vysoké.“
Říkal sis někdy, proč Ježíš vysílal své učedníky po dvou místo po jednom? Protože když máme po boku tu správnou osobu, máme podporu, povzbuzení a – ochranu. Ochranu před čím? Před námi samými! Pokud to myslíš vážně s chozením ve vítězství, vykazatelnost vůči někomu je krok, který musíš být ochoten udělat. Takže komu jsi vykazatelný?