„…vyberte si proto mezi sebou sedm mužů, o nichž se ví, že jsou plni Ducha a moudrosti, a pověříme je touto službou.“    Skutky 6:3

Dobří vedoucí uplatňují čtyři vlastnosti:
1) Podřízení se. Pouze vedoucí, který dobře následuje, ví, jak dobře vést druhé. Spojení s lidmi je možné, pokud jsi už byl někdy v jejich kůži. Vedoucí, kteří se nikdy nepodřídili autoritě mají sklon být pyšní, nerealističtí a samovládní.
2) Sebekázeň. K tomu, abys důsledně dělal správná rozhodnutí, potřebuješ vybudovaný charakter a sebekázeň. Bez nich ztrácíš kontrolu sám nad sebou. Britský esejista John Foster píše: „O člověku, který se není schopen rozhodnout o své povaze, se nikdy nedá říci, že našel sám sebe. Je součástí čehokoliv, co ho uchvátí.“ Petr píše: „Proto také vynaložte všecku snahu na to, abyste…připojili…k poznání zdrženlivost…“ (2. Petrova 1:5-6).
3) Trpělivost. Vedoucí se dívají dopředu, přemýšlejí dopředu a chtějí se posunout dopředu. To je činí vedoucími. Ale skutečným cílem vůdcovství není jako první překročit cílovou čáru, ale vzít s sebou co nejvíce dalších. Proto musíš úmyslně snížit rychlost, zůstat ve spojení s lidmi, stále je informovat a inspirovat, využívat pomoc druhých k naplnění své vize a stále pokračovat v cestě dopředu. A to nelze, pokud běžíš příliš vpředu před všemi ostatními. Šalomoun píše: „Lepší je zakončení věci než její počátek, lepší je trpělivost nežli povýšenost“ (Kazatel 7:8).
4) Vykazatelnost. Mnozí lidé si myslí, že vykazatelnost je ochota vysvětlit své jednání. Ve skutečnosti vykazatelnost začíná dlouho před tím, než začneš jednat. K mnohému špatnému jednání dochází, protože nejsme včas vykazatelní.