„Dávejte si dobrý pozor na to, jak žijete…“ Efezským 5:15

Rozkolísá tě snadno to, co druzí říkají nebo dělají, nebo máš plán a držíš se ho? Děláš to, co děláš rád, nebo jenom děláš věci z bezmyšlenkovité rutiny? Mark Twain řekl: „Tajemství úspěchu spočívá v tom, že si ze svého povolání učiníš dovolenou.“ Jinými slovy, miluj to, co děláš a dělej to, co miluješ!
Mnozí z nás se nedostanou k tomu, aby naplnili Boží záměr pro své životy, protože jsou tak zaneprázdněni tím, aby dělali radost všem kolem. Tento svět je plný lidí, kteří si myslí, že ví, co bys měl dělat se svým životem. Ne, je to tvůj život a až budeš stát před Bohem, nebude se ptát na tvůj život nikoho jiného, jenom tebe! Jsi dost odvážný na to, aby ses řídil svým srdcem spíše než názory davu? Zůstáváš zaměřený, i když mnoho hlasů se pokouší tě odvést od tvého záměru? Zajímavým úkazem je, že když nemáš své vlastní silné přesvědčení nebo svůj jasný záměr, míváš tendenci být podrážděný těmi, kteří je mají.
Vypadá to, že termín „cokoliv“ je v těchto dnech obzvláště populární. Zatímco my musíme neustále zápasit o život v harmonii a zvažovat pocity a stanoviska druhých lidí, Boží Slovo odsuzuje samolibost, lhostejnost a neochotu stát za tím, o čem víme, že je správné. Musíme mít záměr. Nemůžeme jenom postávat a čekat, až uvidíme, co se ostatní chystají dělat, a potom jít s davem. Existují v podstatě dva druhy lidí: ti, kteří čekají, až se něco stane, a ti, kteří působí, že se věci stanou. Neříkej: „Kéž by tak oni něco udělali s tím problémem.“ Ty jsi „oni“ – dělej něco!