„Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne…“ Matouš 11:29

Příliš mnoho z nás je jako ten muž, který řekl: „Když odpočívám, rezivím.“ Novinka pro tebe – vždycky bude něco dalšího na práci! Pokud jsi neustále hnán tím, „co musí být uděláno“, vyhoříš a nenaplníš to, k čemu tě Bůh určil. Proto je zde několik praktických návrhů pro rozumné stanovení vlastní rychlosti:
1) Změň své stravovací návyky. Bible říká: „Není dobré jíst příliš mnoho medu“ (Přísloví 25:27). Nedal bys cukr do své nádrže na benzín, proto buď moudrý; vzdělávej se o správné výživě.
2) Měj jasno v tom, kam chceš jít. Stanov si určité cíle a udělej si plán a časový rozvrh, jak jich dosáhnout. Nenech se kontrolovat bezmyšlenkovitou rutinou.
3) Místo toho, abys ignoroval své problémy, řeš je. Jednej před tím, než se stanou chronickými, a začni obnovovat svou energii.
4) Nelenoš u televize. Příliš mnoho sledování televize tě mentálně otupuje a ukolébává tě do stavu apatie. „Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly“ (Izaiáš 40:31).
5) Pokud jsi přetížen, nepřibírej si nic dalšího. Neříkej „ano“ kvůli pocitu viny, falešné zodpovědnosti nebo potřebě být žádaný.
6) Dělej si přestávky. Kdy sis naposledy udělal čas a odjel? Změna rychlosti a oživení rozhledu jsou výbornými dobíječi baterie.
7) Choď spát dříve. Když zapálíš svíčku na obou koncích, jsi to ty, kdo vyhoří. Řekneš: „Ale já to dělám pro Pána.“ Všimni si toho, co Pán říká: „Nadarmo časně vstáváte, dlouho vysedáváte…zatímco Bůh dopřává svému milému spánek“ (Žalm 127:2).