„…pro své jméno.“ Žalm 23:3

Zeptal ses někdy: „Jak by si Bůh mohl použít někoho takového, jako jsem já?“ Žalmista odpovídá: „…pro Jeho jméno.“ Pouze na jednom jménu záleží – a není to tvoje jméno! Se stejnou intenzitou, s jakou Bůh nenávidí pýchu, miluje pokoru. Jeho Slovo říká: „Bůh se staví proti pyšným, ale pokorným dává milost“ (Jakub 4:6). Proto je zde několik tipů, jak zůstat pokorný:
1) Hodnoť se upřímně. Nebuď jako ten bobr, který řekl králíkovi, když zírali na ohromnou zeď hooverské přehrady: „Ne, já jsem to ve skutečnosti sám nepostavil. Ale bylo to založeno na jednom z mých nápadů.“ Bible říká: „Nesmýšlejte výš, než je komu určeno, ale smýšlejte o sobě střízlivě…“ (Římanům 12:3).
2) Nauč se chválit druhé. Pavel píše: „V ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe“ (Filipským 2:3). Každý dosažený cíl v životě je obvykle výsledkem týmového úsilí. Buď jako ten chlapec, který přišel domů ze zkoušky školní hry a oznámil: „Mami, dostal jsem roli. Byl jsem vybrán, abych seděl v obecenstvu a povzbuzoval.“ Pokud to můžeš udělat, tak začni a uvidíš, jak to všem pomůže!
3) Neoznamuj svůj úspěch, dokud se neuskuteční. „Ať se nechlubí ten, kdo se opásává jako ten, kdo pás odkládá!“ (1. Královská 20:11). Když jeden ze žáků Charlese Spurgeona pyšně vystoupil na kazatelnu a sestoupil z ní poté, co velice selhal, Spurgeon údajně řekl: „Kdybys šel nahoru tím způsobem, jakým jsi sestoupil dolů, sestoupil bys dolů tak, jak jsi vystoupil nahoru.“ Bůh žehná našemu úsilí pouze tehdy, když ho vynakládáme „pro Jeho jméno“.