„Rty spravedlivého vědí, v čem má Bůh zalíbení…“ Přísloví 10:32

Plakát z druhé světové války říká: „Za neopatrná slova se platí životem.“ Když o někom slyšíš něco negativního, polož si čtyři otázky:
1) Je to pravda? „Nevydáš proti svému bližnímu křivé svědectví“ (2. Mojžíšova 20:16). To je jedno z deseti přikázání, ne jeden z deseti návrhů! Dokud si nejsi jistý tím, že je to pravda, nic neříkej. Čekej, čas vždycky ukáže pravdu.
2) Je to důvěrné? Slyšel jsi to jako výsledek skutečnosti, že někdo porušil důvěru? Když to řekneš, přispěješ ke zneužití důvěry? Pamatuj: „Přímé vede bezúhonnost, kdežto věrolomné zahubí pokřivenost“ (Přísloví 11:3). Tvoje užitečnost pro Boha vyžaduje, abys neobětoval svou poctivost tím, že zradíš důvěru někoho jiného.
3) Pomůže to? Srazí to druhé na zem, nebo je to upevní? Satan je odhodlaný táhnout dolů, odrazovat a mařit; nebuď jeho spolupachatelem. „Z vašich úst ať nevyjde ani jedno špatné slovo, ale vždy jen dobré, které by pomohlo, kde je třeba, a tak posluchačům přineslo milost“ (Efezským 4:29).
4) Bude to přínosné a povzbuzující pro toho, kdo to uslyší? Je to nutné? Zastav se a zeptej se sám sebe: „Co ti druzí a Kristova věc získají, když to řeknu, nebo o co přijdou, když to neřeknu?“ Vždycky pamatuj na toto: je pravděpodobnější, že budeš litovat věcí, které jsi řekl, než věcí, které jsi neřekl. „Hlupák soptí, co mu dech stačí, ale moudrý se vždycky ovládne“ (Přísloví 29:11). Buď moudrý a buď opatrný na to, co říkáš.