„…než abych dokončil svůj běh a splnil úkol…“ Skutky 20:24

Představ si, že tvůj život je u konce a ty stojíš před velkým DVD přehrávačem. Bůh dovnitř vloží disk s tvým jménem a nálepkou „Co mohlo být“. Vylíčí ti podrobně všechno, co On chtěl skrze tebe vykonat: jak ti chtěl finančně požehnat, ale ty ses bál zasévat do Jeho království a být štědrý vůči druhým; jak chtěl použít tvé dary, ale ty jsi neměl dostatek kázně je rozvíjet a dostatek odvahy je používat; jak ti dal úžasné vztahy, ale ty jsi nebyl dost věrný a milující na to, aby sis je udržel; jak v tobě toužil vytvořit Kristův charakter, ale ty jsi odmítal jednat se svým hříchem, odolávat pokušení a usilovat o duchovní růst.
Básník řekl: „Ze všech smutných slov vyjádřených jazykem nebo perem jsou tato nejsmutnější – mohlo být.“ Ale existuje i světlá stránka. Dokud stále ještě dýcháš, můžeš odstranit rozdíl mezi tím, co je a tím, co může být. Proto se zastav a zeptej se sám sebe: „Co mohu nyní udělat, abych později žil bez lítosti?“ Zde to je:
1) Začni každý den obnovovat svou mysl Božím Slovem místo toho, abys ji naplňoval odpadem.
2) Využij svá obdarování a své finance k budování Jeho království místo svého vlastního a když to uděláš, zjistíš, že Bůh dává „…semeno k setbě…“ (2. Korintským 9:10). Čím více semen zaseješ, tím více semen ti Bůh dá. A co udělat si čas a vést někoho k učednictví? V tom případě bude tvůj odkaz větší než délka tvého života. Není příliš pozdě na to, aby ses stal člověkem, kterým bys mohl být – pokud jsi ochoten začít dnes.