„Buďte rozhodní a udatní…“ 5. Mojžíšova 31:6

V Písmu Bůh říká znovu a znovu: „Buďte rozhodní a udatní, nebojte se…tvůj Bůh, jde s tebou, nenechá tě klesnout a neopustí tě“ (5. Mojžíšova 31:6). Proč? Aby nás povzbuzením postrčil k tomu nejlepšímu, co v nás je! Historické knihy jsou plné příběhů o nadaných lidech, jejichž schopnosti byly přehlíženy, dokud je v nich někdo neuviděl. Einstein byl považován za pomalého žáka. Isaac Newton měl slabé základní vzdělání. Vydavatel novin vyhodil Walta Disneyho, protože podle něho „neměl dobré nápady“. Tolstoj na univerzitě propadal. Co plyne z těchto příkladů lidí pocházejících z rozdílných poměrů? Abys lidi motivoval, musíš mít vždycky vhled do jejich ukryté kapacity. Tvoje slova vytvoří prostředí, ve kterém lidé nejen objeví svůj talent, ale také se v něm zdokonalí a vyniknou.
Populární a vtipný lektor, americký profesor angličtiny na Columbia University, John Erskine byl spisovatel, autor šedesáti knih, koncertní pianista a prezident hudební školy. Při psaní o jeho pozoruhodné kariéře označila jeho žena Helen jako klíčový znak jeho vyzývavý optimismus. „Byl opravdu dobrým učitelem skrze jeho vlastní vzrušení pro vzdělanost a jeho víru v budoucnost,“ řekla. Nabádal mne: „Pojďme říct našim mladým lidem, že nejlepší knihy ještě nejsou napsány, nejlepší malby nejsou ještě namalovány, nejlepší vláda není ještě vytvořena a že to nejlepší mohou vytvořit právě oni!“
V každém člověku je Bohem daný sklon něčeho docílit. Když nasměruješ jejich cestu a ukážeš, že věříš v jejich budoucnost, udělají všechno, aby naplnili tvoje očekávání.