„Bůh je duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v duchu a v pravdě.“ Jan 4:24

Někdo řekl, že nejsme lidské bytosti pokoušející se o duchovní zkušenosti, ale duchovní bytosti pokoušející se o lidské zkušenosti. Životní síla v tobě pochází od Boha, který je Duch.
Takže při aktivním uctívání to je jako jít zpět na začátek a znovu se s Ním spojit. Vypráví se příběh o malém chlapci, který seděl vedle kolébky své novorozené sestry a šeptal jí: „Řekni mi, jaký je Bůh, já jsem už totiž zapomněl.“ Ježíš řekl: „Bůh je duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v duchu a v pravdě“ (Jan 4:24).
Když se zeptali basketbalové hvězdy Michaela Jordana, jak mohl získat přes osmdesát bodů pro své družstvo v jediném zápase, odpověděl: „Protože jsem byl v zóně.“ V určitém smyslu tě uctívání srdcem přivede do Boží zóny! Žalmista David tam žil. „Chválím tě sedmkráte za den…“ (Žalm 119:164). „Od východu slunce až na západ chváleno buď jméno Hospodina“ (Žalm 113:3). „Jako laň dychtí po bystré vodě, tak dychtí duše má po tobě, Bože“ (Žalm 42:2). Jaký obraz. V proudu Boží přítomnosti je naše nejhlubší žízeň uhašena, naše rány uzdraveny, naše síla obnovena a jsme mimo dosah nepřítele.
Henry Blackaby říká: „Nikdy nebudu spokojen, pokud budu pouze o Bohu vědět. Skutečně znát Boha je možné pouze ze zkušenosti, kdy se ti On sám dá poznat.“ A to se stane, když trávíš čas v „zóně uctívání“.