„…ohlašují vám vidění svých srdcí, a ne to, co vyšlo z úst Hospodinových.“   Jeremiáš 23:16

Ježíš řekl: „Proste a bude vám dáno…“ (Matouš 7:7). Ale toto zaslíbení má jednu důležitou podmínku ─ to, o co žádáš, musí být v souladu s Boží vůlí (viz 1.Janova 5:14). Když podepisuješ zákonnou smlouvu, nemůžeš si dovolit přehlédnout podmínky psané drobným písmem. A jako ten, kdo má vizi, si nemůžeš dovolit přehlédnout skutečnost. Pokud ji přehlédneš, realita tě chladně zastaví uprostřed tvých plánů.
Když ti Bůh dá vizi, dá ti k tomu vše, co potřebuješ, abys ji naplnil. Čím méně je tvoje vize realistická, tím více budeš v pokušení záviset na věcech, nad kterými nemáš kontrolu (jako je mít štěstí). Musíš udržovat rovnováhu mezi odvahou snít a realitou skutečnosti, ve které jsi. Musíš směřovat daleko za to, co si myslíš o svých schopnostech, a zároveň stavět na tom, co děláš ze své síly a stavět na dalších faktorech v oblasti tvé kontroly. Čím větší si budeš dělat starosti kvůli věcem, které nemůžeš kontrolovat, tím méně budeš schopný zlepšit věci, které kontrolovat můžeš. Pokud tomu tak bude, začneš žít ve světě fantazie. Pokud ti dá Bůh vizi, tak bude v souladu s tvými silami.
Catherine B. Hales poznamenala: „Když je nám dvacet, strávíme většinu času objevováním stovek možností, kým být můžeme. Ale když dozrajeme do třiceti let, začneme objevovat všechny možnosti, kým nikdy být nemůžeme. Naším úkolem je dosáhnout čtyřiceti a více let, a skloubit to všechno dohromady. Poznat své schopnosti, uvědomit si svá omezení – a stát se těmi nejlepšími, kterými můžeme být.“