„Ten, který seděl na trůnu řekl: ,Hle, všecko tvořím nové.‘“ Zjevení 21:5

Biblický příběh je příběh o změně – od 1. knihy Mojžíšovy, knihy „začátků“, až po Zjevení, kde Bůh říká: „Hle, všecko tvořím nové“ (Zjevení 21:5). Ať je dnes tvá situace jakákoliv, díky Němu je změna možná. Nezáleží na tom, kolikrát jsi už činil pokání, vyznával hříchy a pokoušel se o změnu, Bůh může změnit to, co ty nemůžeš – a učiní to trvale. Ale změna vyžaduje pochopení některých principů. Podívejme se na ně:
1) Nepotřebuješ měnit druhé kvůli tomu, abys změnil svůj život. „Byl bych šťastnější, kdyby on přestal…“ Moje záležitosti se nezlepší, dokud ona…“ Takové přesvědčení tě povede k tomu, že se zaměříš na problém, a ne na řešení, odvedou tě od realistických možností a podpoří depresi. „Každý ať zkoumá své vlastní jednání… Každý bude zodpovídat sám za sebe“ (Galatským 6:4-5). Místo toho, aby ses pokoušel změnit druhé, což vede pouze k odporu a rozhořčení, dovol Bohu, aby ti ukázal, co potřebuješ dělat jinak, abys lépe zvládal svůj problém. Když přestaneš dělat to, co nefunguje, a změníš svou reakci na problém, pak se druzí často změní sami.
2) Opravdová změna začíná jednáním s tvým vztahem k Bohu. Hořkost a znechucení způsobené problémy vedou ke vzdálení se Bohu, nechají tě, aby ses vypořádal s problémem vlastními silami. Když se Mu vydáš, zásadně tě to změní, bude napadena tvá pýcha, závist, roztrpčení, strach, nepoctivost, atd. – charakteristické rysy špatného zvládání změn. „Zkoumejme a zpytujme své cesty, vraťme se zpět k Hospodinu” (Pláč 3:40). S našimi životy vrácenými zpět k Hospodinu budeme poctivější, budeme si uvědomovat své kvality, budeme schopni vnímat realisticky, budeme zdvořilí a připraveni stát se Božími nástroji změn.