„…se stalo k Abramovi ve vidění slovo Hospodinovo: ,Nic se neboj…‘“        1. Mojžíšova 15:1

Výzkumníci zjistili, že kolem čtyřiceti procent věcí, kvůli kterým si děláme starosti, se nikdy nestanou. Třicet procent se týká minulosti a není s nimi možné cokoliv dělat. Dvanáct procent se týká záležitostí druhých, takže to dokonce ani není naše starost. Deset procent se týká nemocí, skutečných nebo v představách. Což znamená, že zbývajících pouhých osm procent věcí, kvůli kterým si děláme starosti, se pravděpodobně stanou!
Vědci na Univerzitě v Yale identifikovali „gen starostí“. Ale říkají, že ačkoliv jsi ho možná zdědil, můžeš nad ním zvítězit. Kdosi řekl: „Starost je pouze úrok placený za potíže ještě před tím, než přijdou.“ A v mnoha případech se ty potíže nikdy nenastanou. Zamysli se; když si děláš starosti, existuje z devadesáti dvou procent šance, že platíš úrok za dluh, který ani není tvůj! Jak bláznivé! Vezmi si, například, strach z létání. Musel bys létat každý den po devatenáct tisíc let, než by došlo k pravděpodobnému zřícení se. Ale je to jedna ze šesti nejobávanějších příčin smrti.
Někdo spočítal, že v Bibli je napsáno 365krát „neboj se“ – jednou pro každý den roku. Když si děláš starosti, pochybuješ o Bohu a umožňuješ ďáblovi přístup do svého života. Jak dlouho to už děláš? Kdy máš v úmyslu s tím přestat? Bůh věděl, že Abram opouští svou zónu bezpečí a bezpečnou základnu, a proto řekl: „Nic se neboj, Abrame, já jsem tvůj štít, tvá přehojná odměna“
(1. Mojžíšova 15:1). A Bůh dnes tobě říká totéž.