„V hrnci je smrt, muži Boží!“ 2. Královská 4:40

Bible říká: „Jednou, když byl v zemi hlad, vrátil se Elíša do Gilgálu. Proročtí žáci seděli před ním. Tu řekl svému mládenci: ,Přistav velký hrnec a uvař prorockým žákům polévku.‘ Jeden z žáků vyšel na pole nasbírat zeliny. Našel polní popínavou rostlinu a sesbíral z ní plný šat polních tykví. I přišel a rozkrájel to do hrnce na polévku, aniž to kdo znal. Pak to nalili těm mužům k jídlu. Když trochu polévky snědli, vzkřikli: ,V hrnci je smrt, muži Boží!‘ A neodvážili se jíst. Elíša řekl: ,Dejte sem mouku.‘ Nasypal ji do hrnce a řekl: ,Nalévej lidu.‘ I jedli a v hrnci už nic zlého nebylo“ (2. Královská 4:38-41).
Všimni si, co hodili do hrnce, aby potlačili účinek jedu: „mouku“, která reprezentuje Boží Slovo, „chléb života“. Místo toho, abys dovolil svým zklamáním učinit z tebe zahořklého křesťana, sáhni po Písmu. Místo toho, abys dovolil rozhořčení nakazit tvůj postoj, obrať se k Písmu a nech Boha, aby ti ukázal, jak s tím jednat. Nedovol zlým zkušenostem, aby zanechaly nepříjemnou pachuť ve tvých ústech.
Kdo byl ohrožen toho dne? „Synové proroků“, lidé s velkými schopnostmi, ti, kterých si Bůh chtěl použít. Jak můžeš udržet své srdce ve správném postoji a svou budoucnost mít ochráněnu? Ježíš odpovídá: „Vy jste již čisti pro slovo, které jsem k vám mluvil“ (Jan 15:3).