„Hned nato přiměl Ježíš učedníky, aby vstoupili na loď a jeli…“ Matouš 14:22

Myslíš si někdy, když jsi v potížích, že jsi musel udělat něco špatného, že ses minul s Boží vůlí a On tě trestá? Tak to není. Potíže mají mnoho důvodů a často nesouvisí s tím, co děláme špatně, a už vůbec ne s Božím trestem. Učedníci se neocitli v bouři kvůli tomu, že neposlechli Ježíše; ani proto, že odmítli Boží vůli, oni ji přijali. Bible říká: „Hned nato přiměl Ježíš učedníky, aby vstoupili na loď a jeli…“ (Matouš 14:22), a oni poslechli. Někdy budeš v neklidných vodách, protože jsi udělal to, co bylo správné, namísto toho, abys udělal to, co bylo populární, snadné nebo sobecké. Když se to stane, zde je několik užitečných rad ze zkušenosti učedníků:
1) Poslušnost nezajišťuje, že se neobjeví žádné bouře. Učedníci právě viděli, jak Ježíš nasytil pět tisíc lidí pěti bochníky chleba a dvěma rybami a skončil s větším množstvím jídla, než s kterým začal. Neměla být jejich víra posílena? Ale úplně na to zapomněli, když přišel strach. Ježíš jim řekl, že se setkají na druhé straně, ale oni zapomněli na Jeho moc činit zázraky a na Jeho zaslíbení a propadli obavám. Pochop toto: když Bůh neodstraní tvůj problém, objeví se uprostřed něj a způsobí, že z něj vyjdeš s posílenou vírou.
2) Strach neznamená, že jsi selhal. Je to pouze připomínka toho, že jsi lidská bytost, a že jsi tak jako Jeho učedníci zapomněl na to, kdo má moc a zodpovědnost.
A toto jsou lekce, které promění tvou zkoušku ve vítězství.