„…pohnutky zpytuje Hospodin.“  Přísloví 16:2

Henry Blackaby vypráví příběh o velmi povýšeném muži, který se modlil: „Pane, něco je v nepořádku. Čtu Bibli, pravidelně se modlím, věrně chodím do sboru a vždycky přispívám na charitu, ale moc toho nemám. Můj bratr nic z toho nedělá, a přesto má spoustu peněz. Jak je možné, že jemu jsi dal tolik a mně tak málo?“ Po odmlce dostal odpověď: „Protože jsi farizejský otrava!“ Bible říká: „Bůh se staví proti pyšným, ale pokorným dává milost“ (Jakub 4:6).
Bůh se dívá na záměry tvého srdce; soudí tvé motivy. Můžeš sedět ve sboru a mít srdce daleko od Boha. Bylo to tak s Izraelci (viz Izajáš 1:10-17). Můžeš pomáhat potřebným a stále být chamtivý. Jidáš byl takový (viz Jan 12:4-8). Můžeš prohlašovat, že miluješ Ježíše a být pod vlivem ďábla. Tak jako Petr (viz Matouš 26:31-35). Můžeš přinášet oběti a přesto žít v neposlušnosti. Stejně jako král Saul (viz 1. Samuelova 13:7-14). Můžeš se modlit a přitom mít špatné motivy. Bylo to tak s některými lidmi v novozákonní církvi (viz Jakub 4:3). Dokonce můžeš být pastor, který miluje davy, ale nemá čas na jednotlivce. Zkontroluj své srdce!
Dobrý pastýř nechal svých devadesát devět ovcí a šel hledat tu jednu, která se ztratila. Potom ji nesl domů na ramenou a radoval se. „…pohnutky zpytuje Hospodin“ (Přísloví 16:2). Bůh se dívá do tvého srdce. Všechno, co děláš, musí být motivováno láskou k Němu a k druhým. Proto se podívej až za své skutky na to, co je za nimi. Požádej Boha, aby ti ukázal to, co vidí On.