„Saul pobil své tisíce, ale David své desetitisíce.“ 1. Samuelova 18:7

Místo toho, aby Saul oslavoval Davidovo vítězství nad Goliášem s těmi, kdo zpívali, že David pobil své desetitisíce, začal žárlit. Výsledkem bylo, že se otevřel „zlému duchu“ (viz 1. Samuelova 18:10). Zde jsou tři lekce:
1) Ti, kteří ti pomáhají dnes, tě zítra mohou zranit. Tak co bys měl udělat? Když po něm Saul házel oštěpy, David to odmítl odplácet. Místo toho odpouštěl, modlil se za Saula a postavil se do pozice, kdy mohl být povýšen. Není to snadné, ale je to strategie vítězství. „Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.‘ Já však vám pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, abyste byli syny nebeského Otce…“ (Matouš 5:43-45).
2) Ti, kteří tě dnes milují, tě mohou zítra nenávidět. Bůh říká: „Miloval jsem tě odvěkou láskou…“ (Jeremjáš 31:3). Všechny jiné zdroje lásky jsou vystaveny změně. Mohl sis vzít někoho, kdo tě nakonec nesnáší kvůli tomu, kdo jsi, a skončíš tak, že si myslíš: „Vybrala sis mě, protože jsem byl upřímný; teď mě nemáš ráda, protože říkám své názory,“ nebo „měl jsi mě rád, protože jsem byla potichu; teď říkáš, že jsem nudná.“ Cítíš se podvedený, když tě lidé pozvou do své blízkosti a pak s tebou bojují. Ale Bůh ti bude věrný!
3) Ačkoli druzí o tobě mluví dobře, někteří tě nesnášejí. Všimni si, David nezpíval: „Saul zabil tisíce, ale já jsem zabil desetitisíce.“ Asi chápeš, proč by to druhé rozčilovalo. David se nevychloubal svým úspěchem. Někdy je to tak, že ti, kteří ti gratulují, vytvoří tvé nepřátele. Je to proto, že někteří lidé nejsou schopni oslavovat nikoho jiného než sebe samé.