„Nepotkala vás zkouška nad lidské síly…“ 1. Korintským 10:13

Pavel píše: „Nepotkala vás zkouška nad lidské síly…“ (1. Korintským 10:13). Všimni si slova „nepotkala“. Najednou tě „potkají“ okolnosti, které jsi nevytvořil, nechceš je a nevíš, jak se jich zbavit. Pochop toto: nevybíráš si zkoušku, zkouška si vybírá tebe! Nemůžeš si vybrat, kdo ti zlomí srdce, kdo ti poleze na nervy, nebo kdo tě zradí. Když jsi poprvé držel své dítě, nemyslel jsi na to, že jednoho dne možná bude ve vazební věznici a budeš se pokoušet dostat ho na svobodu. Nemohl jsi vědět, že obyčejná lékařská kontrola tě dostane do nemocnice a že budeš bojovat s nemocí ohrožující život. Možná je tvůj problém tak osobní a zahanbující, že se obáváš s kýmkoliv o tom mluvit. Takže v noci chodíš a modlíš se: „Pane, dostaň mě z toho, nebo je se mnou konec!“ Dokonce i Pavel napsal o svém soužení: „Dolehlo na nás nadmíru těžce, nad naši sílu…“ (2. Korintským 1:8). Když tě potká nějaká zkouška, naučíš se tři věci:
1) Nesoudit druhé. Bible říká: „Každý, kdo je v pokušení, je sváděn a váben svou vlastní žádostivostí“ (Jakub 1:14). Když nevíš, čím někdo prochází, nebo neznáš okolnosti, ve kterých je, buď zticha. Když o tom musíš mluvit, mluv s Bohem!
2) Nemluvit o svých potížích s nesprávnými lidmi. Hledej lidi, kteří s tebou budou sdílet tvé břemeno, ne šířit tvůj problém.
3) Přinést to Ježíši. Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas“ (Židům 4:16).