„Co si myslíte o Mesiášovi?“ Matouš 22:42

Jednoho dne vzal Ježíš Petra, Jakuba a Jana na vrchol hory. Čteme: „A hle, rozmlouvali s ním dva muži – byli to Mojžíš a Eliáš… Petr mu řekl: ‚Mistře, je dobré, že jsme zde; udělejme tři stany, jeden tobě, jeden Mojžíšovi a jeden Eliášovi.‘ Nevěděl, co mluví“ (Lukáš 9:30-33). Petr uvažoval špatně. Tři svatyně by učinily Mojžíše a Eliáše rovnocennými s Ježíšem. Nikdo není rovnocenný s Ježíšem! On je zcela, výhradně, úplně, naprosto a dokonale Bůh. Když Bůh toho dne promluvil z nebe, Mojžíš zákonodárce, Eliáš prorok, Petr kazatel, Jakub apoštol a Jan zjevovatel, byli všichni přítomni. Ale Bůh neřekl: „Naslouchejte jim.“ Ne, On řekl: „Toto jest můj vyvolený Syn, toho poslouchejte“ (Lukáš 9:35).
Ježíš přesně věděl, kým byl. Když Jeho žalobci křičeli: „‚Jsi tedy Syn Boží?‘ On jim odpověděl: ‚Vy sami říkáte, že já jsem‘“ (Lukáš 22:70). Ve skutečnosti řekl: „Kdo vidí mne, vidí Otce“ (Jan 14:9). Potom je šokoval tím, že předpověděl svou smrt i své vzkříšení (viz Jan 10:18). Ujasněme si to: můžeš Ježíše snížit na úroveň podvodníka nebo Ho uctívat jako Boha, ale nemůžeš Ho nazývat pouhou další historickou postavou.
C. S. Lewis prohlásil: „Muž, který řekl tytéž věci, které pravil Ježíš, by nebyl velký morální učitel. Každý z nich by byl šílenec nebo ďábel. Můžeš na Něj plivnout, zabít Ho, nebo padnout k Jeho nohám a nazvat Ho Pánem, ale nevystupuj s blahosklonným nesmyslem o tom, že byl velký lidský učitel.“
Tak co si myslíš o Kristu? Je Pánem tvého života? Chtěl by jím být.