„Ale zvedni se, povstaň“ Skutky 26:16

Pokud tě Bůh povolal k vůdcovství, budeš nenaplněn v jakékoliv jiné roli. Bůh řekl Pavlovi: „Ale zvedni se, povstaň. Neboť proto jsem se ti zjevil, abych tě učinil svým služebníkem…“ (Skutky 26:16). Všimni si toho, co povolání k vůdcovství vyžaduje:
1) Kompetenci. Musíš rozpoznat své dary a potom směřovat svou energii do toho, kde máš největší šanci být úspěšný. To znamená uznat svá omezení a pomoci připravit druhé, aby je naplnili. K tomu, abys to mohl udělat, si musíš být jistý sám sebou.
2) Odvahu. Scott Peck řekl: „Nejlépe se rozhodují ti, kdo jsou ochotni nejvíce trpět kvůli svým rozhodnutím, ale stále si udržují schopnost být rozhodní.“ Dobří vůdci nejsou nutně ti nejchytřejší nebo nejtvořivější lidé, jsou to právě ti, kteří mají odvahu vykročit a jít první. Takže: „…buď rozhodný a velmi udatný…“ (Jozue 1:7).
3) Jasný cíl. Tvoje životní vize se může objevit najednou, ale kroky jsou odkrývány postupně. Nedopusť, aby tě nedostatek odpovědí ponechal ochromeného. Měj jasno ohledně svého cíle i přes nejistotu v detailech.
4) Trénink. Bez dobrého trenéra nikdy nebudeš tak dobrý, jak bys mohl být. Pokud doufáš, že se naučíš všechno ze své osobní zkušenosti, pak hodně štěstí; budeš muset přežít Metuzaléma!
5) Charakter. Můžeš vést bez charakteru, ale nemůžeš být vůdcem hodným následování. Charakter zajišťuje morální autoritu, která přivádí dohromady lidi a zdroje potřebné k naplnění vize. Tvůj talent má schopnost přivést tě na místa, kde tě tvůj charakter nemůže podepřít. To by tě mělo udržet na kolenou.