„Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ Jakub 4:7

Ve chvíli, kdy získáš sebekontrolu, staneš se bdělým a podřídíš se Bohu, musí být tvým dalším krokem toto: „Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ (Jakub 4:7). Když ses opravdově spojil s Kristem, Jeho moc a autorita jsou na tvé straně a tobě k dispozici. Když potom jednáš nebo mluvíš, neděláš to sám, ale jako Jeho zástupce.
Přemýšlej o tom tímto způsobem: když tě policista zastaví, protože jsi jel moc rychle, pak veškerá moc zákona nabývá účinnosti. Pokud odmítneš zastavit, tak se utkáš s místní policií, policejním náčelníkem a soudem s jeho pravomocemi, čímž se snese plná váha jejich spojené autority na tvou hlavu. Dokud je policista spojen s těmi, kdo jsou nad ním a je jim podřízen, když mluví a jedná – oni mluví a jednají skrze něj. Začínáš chápat?
V Božím království podřízený život reprezentuje Krále. Takže když mluvíš a jednáš podle Jeho vůle, On mluví a jedná skrze tebe. Dokonce ani satan nemůže zlomit tento řetěz velení! Ani to nemůže vydržet. „Hle, dal jsem vám moc šlapat…po veškeré síle nepřítele, takže vám v ničem neuškodí“ (Lukáš 10:19). Když jsi podřízen Bohu, můžeš odolat ďáblu tak jako Ježíš, když řekl: „Jdi z cesty, satane; neboť je psáno: ‚Hospodinu, Bohu svému, se budeš klanět a jeho jediného uctívat.‘ V té chvíli ho ďábel opustil…“ (Matouš 4:10-11). A když řekneš ta stejná slova ďáblu, uteče od tebe (viz Jakub 4:7).