„…přibližte se k Bohu a přiblíží se k vám.“ Jakub 4:7

Vzdorovat ďáblu je zcela nezbytné, ale není to konečná fáze. Tou je: „…přibližte se k Bohu a přiblíží se k vám“ (Jakub 4:7). Satanovým cílem je vrazit klín mezi tebe a Boha. Jak mu v tom zabráníš? Tím, že se přiblížíš Bohu! Všimni si tří věcí:
1) Vzdalování se Bohu činíme nevědomky. Jsi příliš zaneprázdněn, zaměřený na sebe nebo máš příliš mnoho závazků. Než si toho všimneš, modlitba se omezí na poděkování před jídly, čtení Bible na verše z pastorova kázání a uctívání na chvilku nedělního dopoledne. „Proto se tím více musíme držet toho, co jsme slyšeli, abychom nebyli strženi proudem“ (Židům 2:1). Vzdálování se je nepatrný posun, ne náhlý úprk.
2) Vzdálování se Bohu je nebezpečné. Satanovým cílem je oddělit tě od Boha a Jeho požehnání. Staneš se snadným terčem, jako voják odříznutý na nepřátelském území. Bible říká: „Upadne-li jeden, druh jej zvedne. Běda samotnému, který upadne; pak nemá nikoho, kdo by ho zvedl“ (Kazatel 4:10).
3) Vzdálování se Bohu je volba. Ale je to tvoje volba, nikdy Jeho! On říká: „Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu“ (Židům 13:5). Ať jsou tvé okolnosti jakékoliv, On zůstává věrný. „Půjdeš-li přes vody, já budu s tebou…půjdeš-li ohněm, nespálíš se, plamen tě nepopálí… Neboj se, já budu s tebou“ (Izajáš 43:2-5). Jaká je Boží spoluúčast? „…přiblíží se k vám“ (Jakub 4:7). Udělej jeden krok Jeho směrem a On uzavře tu mezeru, obejme tě, dá ti vědomí bezpečí a umožní ti, abys mohl „…odolat ďáblovým svodům“ (Efezským 6:11).