„Všechno má určenou chvíli…“ Kazatel 3:1

Urgentní záležitosti jsou stresující. Mohou ale být i návykové. Pokud si zvykneš reagovat na žádosti zvenčí, můžeš se dostat do závislosti. Pocit neodkladnosti, jako každá závislost, dočasně uspokojí tvou touhu být lidem potřebný. Dává ti pocit, že „dokážeš všecko zařídit“, lživě ti zvyšuje sebevědomí, ale ve skutečnosti tvé problémy zhoršuje, protože často platí, že „práce kvapná, málo platná“. Pokud ses dostal do závislosti na urgentních záležitostech, věnuj pozornost dvěma věcem:
1) V dnešní společnosti „být stále zaneprázdněn“ znamená „být důležitý“. Lidé tě chtějí vidět jako žádanou osobnost. Jestliže se stále zříkáš svých cílů, abys pomáhal druhým v dosahování jejich cílů, může ti to dávat falešné vědomí vlastní důležitosti a vytvářet v tobě pocit, že si tě svět váží. Ve skutečnosti tě to ale může odvést od tvého skutečného úkolu. V Bibli je napsáno: „… tentýž Bůh, který působí určitou službu ve všech“ (1. Korintským 12:6, přel. z angl.). Největší část svého času bys neměl trávit naplňováním požadavků a očekávání jiných lidí, ale tím, k čemu Bůh povolal tebe.
2) Pokud dokážeš rozpoznat a pojmenovat vzorec, podle nějž obvykle reaguješ, může ti to pomoci k osvobození. Někdy je těžké říci „ne“, protože jako křesťan máš pocit, že vyhovět je tvou povinností. Ale ne každá „potřeba“ znamená pokyn od Boha, abys do toho skočil a potřebu naplnil! Pokus se rozlišovat. Tvé rozhodnutí zapojit se by mělo přijít od Boha; proto se dřív, než odpovíš, modli za moudrost a vedení. V Bibli se píše: „Poznávej ho na všech svých cestách, on napřímí tvé stezky“ (Přísloví 3:6). Pokud jsi „rozený vyjednavač“, zřejmě tě baví řešit problémy, uspokojovat potřeby druhých, ovlivňovat výsledky a lidské reakce. To nemusí být nutně špatné. Jen si musíš uvědomit, že se snadno dostáváš do vleku „urgentních“ záležitostí a musíš mysl víc zaměřit na to, co je tvou skutečnou prioritou.