„Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé.“ Žalm 127:1

Není těžké si pamatovat, kde a kdy jste měli svatbu, ale někdy ti unikne, proč jste se vzali. Bůh stvořil Evu, protože viděl, že Adam sám je neúplný. To znamená, že pokud smyslem manželství je blízkost, nepřítelem manželství je vzdálenost. Problémy nastanou, když očekáváš, že tvůj partner naplní každou tvou potřebu. To může udělat jedině Bůh! Jeden muž se zeptal svého kamaráda: „Jak to, že ses nikdy neoženil?“ Ten odpověděl: „Protože jsem hledal ideální ženu.“ „A nikdy jsi ji nenašel?“ zeptal se jeho kamarád. „Ale ano, našel. Jenomže ona hledala ideálního muže.“
Bible přikazuje: „Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval…“ (Efezským 5:25). Může být manželství dokonalé? Ne, ale když se dva lidé rozhodnou plně se vydat jeden druhému, mohou se tomu velmi přiblížit. Na základě průzkumu tisíců manželských párů bylo definováno deset nejčastějších důvodů, proč lidé říkají, že jsou nešťastní:
1) V mnoha oblastech neuvažovali podobně. 2) Měli malé pochopení pro vzájemné pocity. 3) Říkali si navzájem zraňující věci. 4) Necítili se milovaní. 5) Měli dojem, že je partner bere jako samozřejmost. 6) Chyběl jim někdo, komu by se mohli svěřit. 7) Každý z partnerů měl pocit, že dává víc než ten druhý. 8) Málokdy jeden druhého chválili. 9) Toužili po větší náklonnosti. 10) Nebyli schopní spolu mluvit.
Vzhledem k tomu, že první manželství vytvořil Bůh, bude dobré, když s ním své manželství budeš konzultovat.