„Žádoucí poklad a olej jsou v obydlí moudrého…“ Přísloví 21:20

Jednou z nejčastějších věcí, která bývá příčinou nezdaru v manželství, jsou finance. Existuje jeden pěkný příběh o služebníkovi, který poslal během církevní svatby košík na sbírku. Když měl jeden z hostů námitky, řekl: „Rozumím vám, ale otec nevěsty potřebuje peníze.“
Opravdu, peníze jsou v současné době prvním a hlavním důvodem rozvodů. Je to zajímavé, protože lidé dnes mají více peněz, než kdykoliv v minulosti. V čem je tedy problém? Velmi stručně řečeno, v našem životním stylu. Čím více máme, tím více chceme mít a tím více jsme ochotni se zadlužit, abychom něco získali. V dobrých časech to funguje, ale v posledních padesáti letech jsme prošli deseti hospodářskými recesemi. Například někdo koupil dům za tři milióny korun a plánoval ho později prodat za šest miliónů. Nakonec ale o téměř všechno přišel, protože obchod s nemovitostmi zkrachoval. Představ si, jaký stres to způsobí v manželství! Silní to zvládnou, ale slabí ne.
V poslední době znovu objevujeme téměř zapomenuté slovo: střídmost. Znamená to kupovat pouze to, co si můžeš dovolit. Bible nás učí: „Žádoucí poklad a olej jsou v obydlí moudrého, kdežto hloupý člověk je prohýří“ (Přísloví 21:20). Finanční experti doporučují mít jako pojistku na „zlé časy“ na účtu částku, pokrývající nutné životní náklady minimálně na šest měsíců. V posledním desetiletí jsme prodělali velkou a bolestivou korekci názorů. Naučili jsme se, že tajemství manželského štěstí nespočívá v tom, utratit všechno, co máš, ale šetřit a udělat si čas na to, aby sis užil to, co máš.